Peace Peres House

Apr 30, 2009

Archiweb

4345419_orig.jpeg

Doriana Fuksas

Peresovo mírové centrum
Autor:Doriana Fuksas, Massimiliano Fuksas
Adresa:2 Hashalom Rd, Jaffa, Tel Aviv, Izrael
Web:www.peres-center.org
Investor:Peres Centre for Peace
Realizace:1999-2008
Zastavěná plocha:2500 m2
Plocha pozemku:7000 m2

Domovský přístav pro všechny námořníky a útočiště pro ztroskotané. Představit si místo, které není fikcí, ale skutečnost. Být odkázán Míru je značný závazek s hlubokým etickým významem.
Mír je stav duše, snaha: napětí a utopie.
Projekt vůle do budoucna je také výrazem naděje, že naše děti a budoucí generace budou žít v lepším světě. Mír nemůže být zavřený do nějakého obalu: je spíše pocitem klidu a naplnění, které lze sdělovat prostřednictvím místa nebo skrze architekturu.
Uvažoval jsem o řadě vrstev, budově znázorňující ČAS a STÁLOST ve vrstvách střídajících se materiálů představujících místa, která těžce trpěla. Výslednou navrstvenou kompozici tvoří beton z různých druhů písku a štěrku. Budova se zvedá z kamenného základu, shromaždiště odkud vedou dvě dlouhá schodiště k místu “odpočinku“, jehož velikost, výška a spousta světla dopadajícího shora nám pomáhá zapomenout na problémy světa a naplňuje nás pozitivním postojem, kterého je zapotřebí při našich schůzkách s jinými muži a ženami. Vnější plášť stavby tvoří střídající se vrstvy betonu a průsvitného skla. V průběhu dne bude průsvitné sklo propouštět světlo dovnitř a v noci naopak vysílat zpátky ven. Místo bude protknuto touto magickou představou s duchovním i konkrétním poselstvím.
Dnešní architektura se musí sama zasadit o pomoc, podat ruku při zvládání potíží s porozuměním. Tento projekt představuje dějiště setkání, debat, úvah a řešení.
Peresovo mírové centrum je hranol. Tvoří jej nepravidelně tvarované vrstvy ze skla a betonu stojící na jednolité základně: na jednom konci domu je vstup na parkoviště a na druhém je vstup pro pěší. V tomto místě se ze suterénu stává velké náměstí, prázdný prostor podélně rozřezaný dvěma souměrnými rampami vedoucími dovnitř centra. Tato tmavá část s nízkým stropem vede ke světlíku, který je otevřený přes celou výšku stavby, kde je umístěna umístěna knihovna. Odtud jsou jasně viditelně střídající se světlé a tmavé vrstvy; skleněné osvětlené z venku a betonové, v nichž se mísí další materiály a místní zemina.
Zbytek patra je navržen k tomu, aby se zde mohly konat různé aktivity Peresova mírového domu.
Další tři horní patra, každé o ploše 600 m² a výšce 3,4 m, jsou přístupná po schodišti a výtahy a obsahují přednáškový sál pro 200 diváků, kanceláře Peresova mírového centra a zasedací místnosti.
Massimiliano Fuksas Architetto